POP срещу IMAP

електронна поща с IMAP

Разликата между POP и IMAP

И двата протокола POP (Post Office Protocol) и IMAP (Internet Message Acces Protocol) позволяват на потребителите достъп до услугата електронна поща (имейл), но приликите свършват до тук. POP протокола просто сваля имейлите от сървъра на компютъра ни и обикновено, но не винаги имейлите се изтриват от сървъра. Проблемът с POP протоколът възниква когато използваме повече от едно устройство за достъп до електронната си поща (настолен компютър, лаптоп, таблет или телефон) и невъзможността да синхронизираме всички действия по отношение на имейлите ни между тях.

IMAP протоколът е двупосочен, което ни позволява да съхраняваме пощата на сървъра и да синхронизираме всички действия (прочитане, изтриване, отговаряне, преместване, групиране и т.н.), които обичайно извършваме с нашата електронна поща на всички устройства за достъп, които използваме – настолен компютър, лаптоп, таблет или телефон.

История на POP протокола

Оригиналният POP е разработен през 1984 г., за да предложим на хората опростен достъп до електронната си поща на отдалечен сървър. Този първи протокол изисква използването на потребителско име и парола и изтеглянето на имейла наведнъж. С представянето на POP2 през 1985 г. е предвидено по-голямо разнообразие от заявки и отговори. Освен това, POP2 позволи на потребителя да избере да прочетете само едно съобщение, вместо да се налага да сваляте всички електронни съобщения наведнъж. През 1988 г., излиза POP3 направен за потребителите на персонални компютри, за да изтеглят електронната си поща, просто, ефективно и лесно. Oт 1998 г. POP протоколът не е ревизиран (това е преди 17 години, цяла вечност в Интернет години).

История на IMAP протокола

Марк Криспин разработи първия IMAP в Станфордския университет през 1986 г. като алтернатива на POP. IMAP има предимството, че e двупосочна протокол, който осигурява по-голяма функционалност за потребителя. Малко след това е издадена ревизия на протокола, която позволява маркиране на команди и отговори. Следващото преразглеждане е издадено в началото на 1990 и е известено като IMAP2bis, предвидено е използването на Multipurpose Internet Mail Extensions (MIME), който позволява увеличаване на броя на функциите, използвани в управлението на пощенски кутии. От 1996 г. с излизането на IMAP4rev1 дава възможност за използване както на криптирани, така и на обикновени пароли за вход. Друго подобрение направено с издаването на IMAP4 REV1 е криптиране на имейли.

Практически приложения на POP протокола.

Хората, които използват само един компютър, и разчитат да резервират имейлите си на твърдия диск редовно, могат да минат с използване на POP. Въпреки, че е възможно да съхраняваме имейлите си на сървъра на доставчика, даунлоудването им става изключително бавно ако имаме голям брой електронни писма.

Ето защо POP е лош:

Трябва да изтрием или да подадем един и същи имейл на всяко устройство
Влзане през всяко устройство, вие ще видите много непрочетени имейли без да е указано, които сте изтрили, прочетете, маркирали или архивирали.
Всички папки, които сте създали и организират на едно устройство, няма да бъдат повторени на другите устройства.

Как да разбера дали използвам POP?

  • Знак 1: Ако създавам папки на едно от моите устройства и тя не се появява на другите ми устройства
  • Знак 2: Ако чета имейл на един от моите устройства и след това го виждам като непрочетено на другите ми устройства.
  • Знак 3: Ако изтрия имейл на едно от моите устройства, а все още го видим на другите устройства.

Практически приложения на IMAP протокола.

За хората, които използват множество компютри и устройства, като лаптопи, мобилни телефони и таблети, възможността за синхронизация на имейл действията между устройствата е от съществено значение. Когато човек използва IMAP, и той или тя чете, изтрива или премества имейл в папки, действието се проявява във всички устройства едновременно. Тъй като е възможно да изтеглите само заглавията на имейл с IMAP протокола, това става много по-бързо. Освен това, всички промени, които са направите във електронната пощенска кутия офлайн се пренасят на сървъра, веднага след като връзката към Интернет е възстановена. По същество, IMAP позволява на потребителя да архивират електронната си поща за своя компютър или устройство, като същевременно се съхранява резервно копие на отдалечения сървър. В допълнение, бизнес потребителите, особено тези в професии, които изискват поверителност, предпочитат да използват IMAP, тъй като той дава възможност за криптиране на електронната поща, това дава допълнителна сигурност.

Предложението ни за електронни пощенски кутии с IMAP протокол.

Чрез нашето подразделение за хостинг, домейни и виртуални сървъри Virtualni.com Ви предлагаме разнообразие от хостинг планове с пощенски кутии достъпни по IMAP, POP3 и уеб на цена от 4,99лв. на месец. Не се колебайте да се свържете с нас ако имате въпроси свързани с предлаганите услуги.